Dinamik Askı Yönteminin Yan Etkileri Nelerdir? Uygulamadan Sonra?
Dinamik Askılama Uygulamasından Sonra
Uygulama sonrasında hasta günlük aktivitelerine hemen dönelebilmektedir. İlk 10 gün ağzın çok geniş açılması veya abartılmış mimiklerin yapılmasından kaçınılmalıdır. İşlemden 3 hafta sonrasına kadar ise yüzün ovuşturulmasından ve yüz üstü yatmaktan kaçınılmalıdır. Yüze fazla baskı yapılmaması gerekmektedir. Bu 3 haftanın sonunda işlem gören bölgeleri normal olarak hareket ettirmeye başlanabilir. İşlemden sonraki ilk birkaç gün içerisinde bazı şişlik, kızarıklık veya morluklar olması doğal olarak karşılanmakta ve bunları azaltmak için buz kompresi uygulanması önerilmektedir. Hastanın yüzünde hissedeceği rahatsızlık hissi diğer cerrahi operasyonlara kıyasla minimum düzeydedir ancak her deri altı işleminde rastlanabileceği gibi bu işlem sonrası da ilk birkaç gün içerisinde hafif bir kaşıntı hissi görülebilir. Herhangi bir ağrı hissedildiği takdirde ağrı kesiciler kullanılabilir. Uygulama sonrasındaki ilk günde başın özellikle uyurken bir kaç yastık desteği ile yüksekte tutulması şişlikleri azaltmaya yardımcı olacaktır. Sonuçlar ise işlemin hemen ardından kısmen fark edilse de tamamlanmış gerçek sonucu birkaç hafta sonrasında görülmektedir.
Uygulamada kullanılan iplikler dışardan görünebilir, iki taraf arasında asimetri olabilir ancak bu durum işlem sırasında olursa o anda düzeltilebilir. Ayrıca işlem sonrası üç hafta içinde asimetri doktorunuz tarafından düzeltilebilir. Daha uzun zamanda oluşabilecek asimetriler için ek iplikler gerekebilir.
Dinamik Askı Yönteminin Yan Etkileri Nelerdir?
Erken dönemde oluşabilecek yan etkiler
Tüm cerrahi yöntemlerde görüldüğü gibi uygulama alanında ödem, morluk, ağrı gibi yan etkilerdir. Bunlar diğer yöntemlere göre yok denecek kadar daha azdır. Hastaların uygulama öncesi bu yönde ön değerlendirmesi yapılmaktadır. Uygulama öncesi kan sulandırıcı aspirin gibi ilaçların kullanılmaması gerekiyor. Uygulama sonrası hastaların günlük hayatında kısıtlamalar yapılmamaktadır. Sadece hafta sonu dinlenme süresi yeterli olacaktır.
Enfeksiyon gelişimi
Uygulamanın steril koşullarda yapılması ve uygulama öncesi ve sonrası koruyucu antibiyotik kullanımı ile enfeksiyon riski en aza düşürülmektedir.
Kullanılan ipliklere karşı reaksiyonlar
Çok sık reaksiyon göstermeyen, vücut tarafından kolay kabul edilebilen ve bir süre sonra kendiliğinden kaybolan ipliklerin kullanımı bu reaksiyonları azaltmaktadır.
İpliklerin dışarıdan hissedilmesi
Kullanılan iplikler deride gözle görülmeyecek ve elle hissedilemeyecek kadar derine yerleştirilmektedir. Uygulamada ipliklerin hatalı olarak çok yüzeysel yerleştirilmesine bağlı olarak bu yan etki görülebilir. Bu durumda ipliğin kendiliğinden kaybolma süresi beklenir ya da iplikler çıkarılır.
İpliklerin deri yüzeyinde küçük çukurlara neden olması
Uygulama derinliğinin tam ayarlanamaması sonucunda böyle bir yan etki görülebilir.
Asimetri gelişimi
İpliklerin gerilimi eşit verilemediği takdirde asimetrilere neden olmaktadır.
Klinik etkinin zamanla kaybolması
Germe yapılan dokuların tekrar eski hallerine dönmesidir. Özellikle alın ve boyun gibi dinamik hareketlerin fazla olduğu bölgelerde kullanılan ipliklere göre estetik problemler tekrar eski haline dönebilmektedir. Bu nedenle iplikler bu alanlarda botulinum toksinler veya diğer yöntemlerle kombine olarak kullanılmaktadır.